σελίδα στα αγγλικά english
Nelly's > χρονολόγιο
(1899-1998) 99 a.v.
ελληνίδα φωτογράφος


χρονολόγιο της ζωής της Έλλης Σεραϊδάρη που γράφτηκε
για την αναδρομική έκθεση Αθήνα - Νέα Υόρκη

ΠΗΓΗ: <http://www.artopos.org/artists/nellys/nelly-bio-gr.html> ανευρ. 3 ΙΑΝ 2008.
 

Nelly's in 1923

 
 
 

Nelly's with her husband in 1987

Nelly's

 
 
1899 Γέννηση της Έλλης Σουγιουλτζόγλου στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας.

aydin@wikipedia

1920 Πηγαίνει στη Δρέσδη να σπουδάσει Καλές Τέχνες και Μουσική.
1921 Nelly από τον Hugo ErfurthΔιδάσκεται φωτογραφία από τους Hugo Erfurth (@wikipedia) και Frantz Fiedler.
1923 Δημοσιεύονται φωτογραφίες της σε γερμανική έκδοση. Εγκαταλείπει τη ζωγραφική για να αφοσιωθεί στη φωτογραφία.
1924 Εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα.
1925 Mona PaevaΑνοίγει το πρώτο της στούντιο στην οδό Ερμού. Φωτογραφίζει γυμνή πάνω στην Ακρόπολη τη Mona Paeva.
1926 Προσφυγικοί καημοίΦωτογραφίζει τους έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μετά από παραγγελία του ιδρύματος Near East Relief της Νέας Υόρκης.
1927  Εύα ΣικελιανούΦωτογραφίζει τις Δελφικές Εορτές που οργανώνουν η Εύα και ο Άγγελος Σικελιανός.
1929 Οι φωτογραφίες της Mona Paeva δημοσιεύονται στο γαλλικό περιοδικό "Illustration" και ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων από συντηρητικούς αρχαιολόγους και δημοσιογράφους. Την υπερασπίζονται σημαντικοί λογοτέχνες και ζωγράφοι της εποχής. Την ίδια χρονιά, φωτογραφίζει, πάλι στην Ακρόπολη, την Ουγγαρέζα χορεύτρια Nikolska.
Nikolska Nikolska
1930 Φωτογραφίζει κατ' αποκλειστικότητα τις Δελφικές Εορτές και παρουσιάζει μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες της και θέμα την παλιά Αθήνα.
1936 Φωτογραφίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο. Παρακολουθεί στη Γερμανία μαθήματα στο στούντιο του Dr. Johanes Herzog στο Hemelingen, κοντά στη Βρέμη.
1939 Ετοιμάζει γιγαντοφωτογραφίες για το ελληνικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης στη Νέα Υόρκη. Επισκέπτεται το Λευκό Οίκο και προσφέρει στην Ελεονόρα Ρούσβελτ λεύκωμα με φωτογραφίες από την Ελλάδα. Αρχίζει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Nelly's, αντί για 30 μέρες, θα μείνει στις ΗΠΑ 27 χρόνια.
1940 Αγοράζει σειρά φωτογραφιών της το Metropolitan Museum της Ν. Υόρκης. Εκθέτει στην O'Tool Gallery της Ν. Υόρκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Buffalo. Το Δεκέμβριο βγαίνει το Life με φωτογραφία της στο εξώφυλλο. Ανοίγει στούντιο στην 57η Οδό, μεταξύ της Πέμπτης Λεωφόρου και της Λεωφόρου Madison στη Ν. Υόρκη.
1940-44 Διοργανώνει εκθέσεις, bazaars και διαλέξεις για την Ελλάδα, με συνέπεια να χαρακτηριστεί ανεπίσημη πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αμερική.
1947 Δημοσιεύονται φωτογραφίες της στο περιοδικό Life με ελληνικά πρόσωπα.
1953 Easter ParadeΠαρακολουθεί τη σχολή Photojournalism. Φτιάχνει τη "New York Easter Parade"
1954-65 Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Ν. Υόρκη. Επιστρέφει στην Ελλάδα και αποτραβιέται από την επαγγελματική ζωή.
1987 Το Μουσείο Μπενάκη, κάτοχος του σημαντικότερου τμήματος της δουλειάς της, παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση της Nelly's στη σχολή Μωραϊτη. Κυκλοφορεί το λεύκωμα "Nelly's: Σαντορίνη 1925-1930"
1989 Κυκλοφορεί η "Αυτοπροσωπογραφία" της.
1990 Προσκαλείται να συμμετάσχει σε έκθεση στο Μουσείο της Κολωνίας στη Γερμανία και στη Βαρκελώνη.
1991 Λεύκωμα για τη δουλειά της από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
1992 Κυκλοφορεί το βιβλίο "Πρόσωπα της Κρήτης" με φωτογραφίες της. Έκθεση φωτογραφιών της στη Βαρκελώνη στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
1993 Οργανώνεται έκθεση έργων της Nelly's στη Λευκωσία με τίτλο Ελλάδα: Φωτογραφίες 1921-1939 από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου. Εκδίδεται κατάλογος με τον ίδιο τίτλο.
1994 Η έκθεση έργων της Nelly's Ελλάδα: Φωτογραφίες 1921-1939 επαναλαμβάνεται στην αίθουσα τέχνης Μιράντα της Ύδρας. Εκδίδονται βιβλία με φωτογραφίες της Nelly's: Το Μαρουσιώτικο αγγειοπλαστικό εργαστήρι του 1930 μέσα από 46 φωτογραφίες της Nelly's με κείμενα του Γιάννη Ιωάννου και Nelly's: Ένα βλέμμα στα επαγγέλματα του αστικού χώρου του μεσοπολέμου με επιμέλεια του Μισέλ Φάις.
1995 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απονέμει στη Nelly's το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος.
Κυκλοφορεί η έκδοση Άγγελος Σεραϊδάρης, φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιο Όρος, 1935 από την Αγειορείτικη Φωτοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη.
1996 Η Ακαδημία Αθηνών της απονέμει το βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών
Παρουσιάζεται στα Χανιά της Κρήτης η έκθεση Η Ελλάδα της Nelly's, Φωτογραφίες 1923-1939, οργανωμένη από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
Το Μουσείο Μπενάκη και οι εκδόσεις ΓΝΩΣΗ εκδίδουν το λεύκωμα Nelly's: Η παλαιά πόλις των Αθηνών. Μετά εισαγωγικών και ερμηνευτικών σημειώσεων Δ. Γρ. Καμπούρογλου.
1997 Παρουσιάζεται στι Ιωσηφόγλειο Μέγαρο της Νέας Σμύρνης η έκθεση Η Ελλάδα του Μεσοπολέμου με το φακό της Nelly's, οργανωμένη από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και το Σύλλογο Οι Φίλοι των Τεχνών.
Παρουσιάζεται στην Καλαμάτα η έκθεση Nelly's Σώμα και Χορός οργανωμένη από το Διεθνές Κέντρο Χορού της Καλαμάτας και το Μουσείο Μπενάκη. Παράλληλα κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος με τη συνεργασία των εκδόσεων ΑΓΡΑ και ΑΜΜΟΣ.
Συμμετέχει με φωτογραφίες της στην έκθεση Διαδρομές στο Βλέμμα που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή της Άνδρου.
Παρουσιάζεται στο International Center of Photography της Νέας Υόρκης η έκθεση Nelly's: Από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, αναδρομική έκθεση της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, οργανωμένη από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το Μουσείο Μπενάκη.
17 Αυγ. 1998 Η Nelly's πεθαίνει στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ
<http://www.artopos.org/artists/nellys/nelly-bio-gr.html> ανευρ. 3 ΙΑΝ 2008.
© ART TOPOS, 1996, 1997